Het Oranjetipje, een prachtige vlindersoort, is een waardevolle ambassadeur van biodiversiteit in de Gemeente Oude IJsselstreek. Deze vlinder leeft in nattere graslanden, agrarische gebieden met pinksterbloem of look-zonder-look, en zelfs in tuinen. De Oranjetipjes zijn van groot belang voor ons ecosysteem en spelen een cruciale rol in de biodiversiteit.
Waarom is het Oranjetipje een Ambassadeurssoort?
De Oranjetipjes zijn te herkennen aan de opvallende oranje vlakken op de binnenzijde van de bovenvleugels bij de mannetjes. Vrouwtjes hebben daarentegen zwarte bovenvlakken. Ze zijn gelukkig nog steeds redelijk algemeen in onze gemeente. Het doel van het biodiversiteitsplan is het behouden en verbinden van vochtige graslanden die grenzen aan struweel of bos, wat essentieel is voor hun leefomgeving.
Levenscyclus van het Oranjetipje
Het Oranjetipje is afhankelijk van planten zoals pinksterbloem en look-zonder-look, waarop ze hun eitjes afzetten. De rupsen eten uitsluitend van deze planten. Wanneer de rupsen volgroeid zijn, kruipen ze naar de omliggende bossen of struweel om zich te verpoppen.
Wat kunnen gemeente en inwoners doen voor het Oranjetipje?
- Bescherm de waardplanten: Schapenzuring, pinksterbloem en look-zonder-look zijn van vitaal belang voor het Oranjetipje. Bij beheerwerkzaamheden moeten locaties met hoge dichtheden van deze planten worden gespaard.
- Ecologisch maaibeheer: In wegbermen en graslanden past de gemeente Oude IJsselstreek ecologisch maaibeheer toe, door te maaien en af te voeren. Dit resulteert in verschraling van de bodem, wat cruciaal is voor de groei van waardplanten. Bovendien blijft minimaal 30% van de bermen en watergangen jaarrond ongemoeid, wat van vitaal belang is voor de overleving van het Oranjetipje.
- Veilige schuilplaatsen: Zorg voor struweel of ongemaaide gebieden rondom de groeiplaatsen van pinksterbloem en look-zonder-look. Hier kunnen de rupsen zich verschuilen en verpoppen.
- Variatie in leefgebied: Door gefaseerd te maaien en struweelvorming toe te staan, wordt gezorgd voor variatie in het leefgebied, wat essentieel is voor het Oranjetipje.
De Gemeente Oude IJsselstreek werkt actief aan het ecologisch maaibeheer en het behoud van natuurlijke gebieden. Hierbij wordt minimaal 30% van de bermen en watergangen jaarrond ongemoeid gelaten, wat van groot belang is voor de leefomgeving van het Oranjetipje.
Bovendien is er in de gemeente een biodiversiteitsnetwerk actief. Dit is een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor inwoners en buitenlui met eigen grond die op zoek zijn naar verdieping over biodiversiteit. Elke gemeente heeft zijn eigen ambassadeur met een biodivers terrein en ruime ervaring in natuurvriendelijk beheren. Deze ambassadeurs zijn de schatkisten van kennis en praktijkervaring over biodiversiteit.
Wil je inspiratie opdoen, meer te weten komen over biodiversiteit, of praktische tips ontvangen voor het bevorderen van natuur op jouw grond? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het biodiversiteitsnetwerk of de gemeente Oude IJsselstreek. Ze staan klaar om je te voorzien van inzichten en advies. Samen kunnen we ons inzetten voor een rijkere, diversere natuur in de Gemeente Oude IJsselstreek en ver daarbuiten. Samen maken we een verschil voor het Oranjetipje en talloze andere bijzondere soorten.