In de gemeente Oude IJsselstreek hebben wij een biodiversiteitsplan. Daarin zijn tien diersoorten aangewezen als ambassadeurs voor onze biodiversiteit. Als het goed gaat met deze soorten, gaat het goed met de natuur. Deze week in de rubriek ambassadeurs van onze biodiversiteit; de Boomhommel!
De Boomhommel: Onze Ambassadeur in de Natuur
De boomhommel, een belangrijke speler in ons ecosysteem, heeft een speciale rol in de Gemeente Oude IJsselstreek. Deze charmante zoemende vriend gedijt in boomholten en vogelkasten, maar ze hebben wel wat hulp nodig. Voldoende nectar en stuifmeel zijn van essentieel belang om hun welzijn te waarborgen.
Een Stabiele Populatie
Het goede nieuws is dat de boomhommelpopulatie in Nederland relatief stabiel is gebleven, volgens M. Reemer (2018). Voor de Gemeente Oude IJsselstreek is de boomhommel gekozen als ambassadeursoort in de woonkernen. Net als vele andere insecten, is de boomhommel sterk afhankelijk van bloemen om te overleven. Het doel van ons biodiversiteitsplan is om de boomhommelpopulatie te versterken en jaarlijks voldoende nectarhoudende kruiden aan te bieden.
Het Leven van de Boomhommel
Boomhommels maken hun nesten in bovengrondse holtes, zoals onder daken, in schuren, stallen, oude vogelnesten of in speciale hommelkasten. Deze nesten moeten beschut zijn tegen wind, kou en regen om de boomhommels veilig te houden.
De Zoetekauw van de Natuur
Het hele seizoen door, van maart tot oktober, hebben hommels nectar en stuifmeel nodig (stuifmeel is essentieel voor de larven). Vooral in het voorjaar, wanneer hommels uit hun winterslaap ontwaken, hebben ze dringend nectar nodig. Ze zijn dan verzwakt en kunnen nauwelijks bewegen door een tekort aan suikers. Om een hommelkolonie in één jaar te laten groeien van één koningin naar honderden individuen, is veel voedsel nodig.
Bescherming en Variatie
Hommels kunnen steken, maar het goede nieuws is dat ze zelden aanvallen. Alleen vrouwelijke hommels, zowel de koningin als de werksters, hebben een angel, terwijl mannelijke hommels (darren) dat niet hebben. Ze steken alleen als ze in het nauw worden gedreven of hun nest wordt verstoord.
Een van de belangrijkste aandachtspunten is variatie. Insecten zoals de boomhommel hebben een beperkte actieradius. Dit betekent dat er in de directe omgeving gedurende het hele vliegseizoen veel variatie aan bloeiende planten moet zijn. Dit kan alleen worden bereikt door verschillende plantensoorten te cultiveren die op verschillende momenten in het jaar bloeien.
Wat Kunnen Wij Doen?
- Nestplaatsen plaatsen: Bescherm en behoud nestplaatsen voor boomhommels, zoals nestkasten van vogels en oude muizenholen. Er zijn speciale hommelkasten verkrijgbaar die onbewerkt hout bevatten zonder impregneermiddelen.
- Zorg voor voedsel: Van februari tot oktober is er behoefte aan voldoende stuifmeel- en nectarplanten. Dit omvat verschillende planten, van wilgen in het vroege voorjaar tot inheemse kruiden in de zomer.
- Variatie creëren: Zorg voor een gevarieerde omgeving met veel inheemse bloeiende bomen, struiken en kruiden.
Laten we samenwerken om de boomhommel te koesteren en te zorgen voor een rijke biodiversiteit in onze gemeente. Samen dragen we zorg voor onze natuurlijke schatten.