Algemene informatieHet Burgerinitiatief

Het doel van het Burgerinitiatief is om burgers te betrekken bij de energietransitie. Door het gebruik van fossiele brandstof verandert het klimaat, we moeten de opwarming van de aarde beperken en stoppen met olie en gas. De transitie betekent dat we van gas en olie naar zon, water en wind gaan. 

Het idee is, dat wij als inwoners van de gemeente allemaal kunnen bijdragen aan het opwekken van schone energie. Laten we beginnen met het opruimen van de rommel die we zelf achterlaten. Er zijn al zo’n 650 lokale energiecoöperaties en burgerinitiatieven in Nederland. Deze transitie wacht niet op een daadkrachtige, eensgezinde overheid, deze transitie slaagt omdat overal in Nederland initiatieven worden genomen door burgers. 

Het Burgerinitiatief is geen voorstander van grote zonnevelden in weilanden of megawindmolens in woonwijken. Zonnepanelen horen op daken of braakliggende grond en windmolens zouden mensen niet uit hun slaap moeten houden. We kunnen dat zoveel mogelijk voorkomen door zelf aan de slag te gaan en zelf met ideeën en initiatieven te komen. Dat is waar het Burgerinitiatief voor staat!