Wat is klimaatadaptatie?
De zomers worden steeds warmer, de winters natter, en extreem weer neemt toe. Dit zijn allemaal gevolgen van het veranderende klimaat. Het is belangrijk dat we goed met deze veranderingen om kunnen gaan. Klimaatadaptatie is eigenlijk het aanpassen aan het veranderende klimaat. Dan doen we vooral om beter met hitte, wateroverlast, droogte en overstroming om te gaan. Dat kan op verschillende manieren:
- Vergroenen
Groen zorgt voor verkoeling om hitte tegen te gaan. Vooral bomen geven koelte door schaduw en het verdampen van water. Een grote boom bijvoorbeeld kan even goed koelen als tien airco’s! Ook houdt groen water vast. Daarom is het goed om een groene tuin te hebben!
- Tegels eruit, groen erin
Stenen houden meer warmte vast, en het water kan niet de grond in. Daarom is het belangrijk voor klimaatadaptatie om stenen eruit te halen en groen ervoor in de plaats te zetten. Dat kan ook in je eigen tuin!
- Meer ruimte voor de rivier
Door veel meer en langdurige regen wordt de kans groter dat rivieren overstromen. Daarom is er een programma geweest om de rivieren meer ruimte te geven. Denk bijvoorbeeld de extra geulen die zijn gemaakt bij de IJssel bij Deventer. Ook werken de waterschappen aan het verhogen en verbreden van de dijken.
- Regenwater vasthouden
Droogte en wateroverlast zorgen voor problemen in de steden en dorpen. Daarom moeten we water niet meer zo snel mogelijk afvoeren, maar juist vasthouden zodat het langzaam in de grond kan zakken. En ook meer ruimte maken om het water vast te houden en op te slaan. De gemeente doet dat bijvoorbeeld door een extra regenwaterriool aan te leggen. Zodat het water de grond in kan. Dat kun je ook zelf doen door je regenpijpen af te koppelen en een wadi of andere wateropvang in je tuin te maken. Dit zorgt er ook voor dat je de planten minder water hoeft te geven.
Doe jij zelf al iets aan klimaatadaptatie?